Öyle müneccim olmaya filan gerek yok, görünen köy kılavuz istemez misali, her şey göstere göstere geldi.
Akşam 21.00, sabah 05.00…
Hafta sonu ise tam kapanma…
Bilinçsiz bireylerin hoyratlığı, kural tanımazlığına paralel artış gösteren hasta ve vaka sayısında bıçak kemiğe dayanınca başka hâl ve minval kalmadı.
Birileri şaka zannetse dahi, dünya pandemi günlerinden geçiyor. Zor ve zahmetli günler. Herkesin aklıselim davranması ve basit kurallara uyması gerekiyor. Tekrar tekrar bu konuya girmenin bir anlamı yok. Fakat her kısıtlama, ülke genelinde ve tabii olarak da şehirlerde birçok sektörün canına ok tıkıyor. Çalışan kesim ve esnafların kahir ekseriyeti, bu işten muazzam biçimde sarsılıyor, olumsuz manada etkileniyor.
Bir tarafta insan sağlığı, diğer yanda ekonomi; açmazın adı bu… Elbette önce insan sağlığı ancak aylardır süregelen aç-kapa ile birlikte hayli mağduriyet yaşandı. Özellikle hizmet sektörü salgın zamanın ağır hasarlı kesimi.
Devlet kısa çalışma ödeneği, kredi desteği gibi paketler açıklasa bile, yeter seviyede olmadı. Yani sıkıntı dinmedi. Hatta yükselen çığlığın volümü şu sıralar bir tık daha arttı. Evet, hükümet bir dizi daha çalışma yapmalı, pansuman olmaya devam etmeli. İşte tam burada parantez açmakta fayda var… Hepimizi derinden silkeleyen ve aylardır süregelen süreçte, belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının yapabileceği çok şey var. Geçtiğimiz aylar içinde ve yakın zamanda Ankara ve Gaziantep belediyelerin icraatları takdir topladı. Demem o ki, bizim belediyelerden niçin ses yok? Geçtiğimiz günlerde buna benzer bir ifade kullanmıştım. Sanki dün itibariyle o ses yankı bulmuş biçimde temayüz edecek gibi… Kayseri adına umutlandıran bir tavır söz konusu.
Bu nereden mi anladım?
O halde birazcık konuyu açalım…
Kayseri’de dün önemli bir toplantı yapıldı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, metropol belediye başkanları, STK’lardan da KTO, KAYSO, KTB ve KESOB başkanları ve temsilcileri katıldı… Birazcık araştırınca, aslında toplantının ana hedeflerinden birinin de, “zorda-darda kalan esnaflar adına neler yapılabiliriz” üzerinde durum değerlendirmesi olduğunu öğrendim. Mağduriyetlerin oluşmaması, önüne geçilmesi adına bir ön hazırlık söz konusu. Gerçekten sevindirici bir gelişme ama bakalım arkası gelecek mi?
Onu da bekleriz, takip ederiz ve buradan değerlendiririz.













