“Her şey yolunda, iyiyiz” günlerinin ardından, “Kriz var, evet” faslına geçildi.
İktidar tarafından, enflasyon ve hayat pahalılığının farkında olduğuna dair art arda açıklamalar geliyor. Yani sorunun varlığı kabul ediliyor artık.
Çözüme ulaşmak istiyorsanız, önce sorunu doğru tespit edeceksiniz ki, hedefi tutturasınız. İşte bu yüzden iktidar erkinin sorunların farkında olması fevkalade önem arz ediyor. Yaşanan durumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok AK Partili yönetici açık açık gündeme getirdi ve “Çözüm yine bizde” dedi.
Yılbaşı ile birlikte yağmur gibi yağan zamlar sonrası ciddi ciddi savurulan dar gelirlinin vaziyetinin anlaşılması biraz zaman aldı ama sonuç itibariyle memleket gerçekleriyle yüzleşildi sanırım ki, indirim kararları art arda açıklanmaya başlandı.
Önce elektrikte kilovatsaat üzerinde bir düzenleme… Sonra mart ayı başına kadar tarifelerin tekrar güncellenecek olması… Ardından temel gıda madde alışverişlerinde KDV’nin yüzde 1’e inmesi, son olarak dün de suyun bu kapsama alınması. AK Partili belediyeler, meclislerinde karar alarak, yüzde 7’den az olmamak kaydıyla suda indirime gidecek.
Demek ki neymiş, teşhisi doğru koyarsanız tedaviyi yapmak mümkün olabilirmiş… Hayata geçilmesi adına adım atılan bu indirimler, elbette vatandaşı bir nebze olsun rahatlatacak. Ancak asıl çözülmesi gereken iki nokta var; hayat pahalığı ve enflasyon. Hangi partiye oy verirse versin, insanlar şunu, yani evlerin mutfak bölümünü saran yangının bir an önce söndürülmesini istiyor. Fakat bunun sözde değil, özde hayata geçmesini bekliyor.
TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını çarşı-pazara çıkan herkes farkında. Beklenti de şu: Mesele, enflasyonun kâğıt üzerinde düşmesi değil… Gerçek manada hayat pahalılığının önlenmesi…
20 yıllık iktidarın ardından verilecek sınavın adı hayat pahalılığı ve enflasyon. Bana sorarsanız, zamanında da olsa, erken de yapılsa seçimin kaderini belirleyecek iki temel konu bu.
Ne diyordu eski Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel: İktidarları getiren de, götüren de mutfaktaki tenceredir…













