Çevrenizi gözlemleyin, sohbetlerde bir konu konuşulurken kimse ‘ben bunu bilmiyorum’ demiyor. Yalan yanlış mutlaka bir şeyler söylüyor. Mesela biri adres sorsa, çırpınırız tarif edeceğiz diye. Oysa bilmiyorsak cevabı basitçe bilmiyorum olmalı.
Televizyonlarda haberleri izliyoruz, o gün bir yerde deprem mi oldu, uzmanlar saatlerce anlatırlar. Nasıl oluyorsa uzman denen kişiler hazır bekliyor sanki. Bina mı yıkıldı, uzmanı hazır. Suriye’de operasyon yapılması planlanıyor, uzmanlar hazır. Başlıyorlar şuradan girmeliyiz, şurayı çevirmeliyiz, şuraya dikkat etmeliyiz. Bazen öyle abartıyorlarki,iş niyet okumaya kadar gidiyor.Trump şöyle davranmakla şunu demek istedi vs.Ne uzmanı bunlar? Siz hiç Amerika, Rusya TV’lerinde böyle uzmanlar gördünüz mü? Bu sözüm ona uzmanlar silahlı kuvvetleri yönetenlerden daha mı uzman?
Spor haberlerine bakın, herkes yorumcu. Derby maçı var, iki gün önceden başlıyorlar yoruma. ‘Şunlar oynamalı, şöyle oynamalı’, yav gidin antrenörlük yapın o kadar biliyorsanız. Maç biter yenilen takımın aleyhine söz söylemek cesaret ister. Rakip kaç gol attı da hakem saymadı? Ama yenilen takımın taraftarı çok fazla. O zaman en korunmasız, arkasında kimse olmayan en zayıf halkaya, hakeme say, hakaretler yaz. Tek suçlu hakem,yöneticiler haakem diyor..
Sokakta, caddede trafik kazası mı oldu, etrafı sarılır, herkes konuşur, yorum yapar. Olayı görse de görmese de. Kayseri’de yaygın olarak oturma yapılmaktadır. Biz de birkaç oturmaya davetli olarak gidip bulunduk. Dikkat ettik konuşulan konunun en iyi bileni susuyor, alakasız kişiler fikir yürütüyor. Mesela birinde bel fıtığından söz ediliyordu. Kenarda oturan uzman doktor yerine alakasız biri attı tuttu. Dayanamadık “Abi doktor var burada, hem de uzmanı, o konuşsa” dedik. Davulcu yellenmesi gibi kimse duymadı.
Dememiz o ki, bu uzmanları dinlemeyelim, kendimiz araştırıp doğruyu öğrenelim. Patlıcan fiyatları arttı, uzmanlar hazır. Öyle anlatıyorlar ki tek suçlu tüketici. Ama haklı oldukları tek nokta var, almamalıyız. Millet olarak toplu ceza kesme kültürümüz geliştirilmeli. Mesela patates, soğan, patlıcan, yumurta,et,biber vs almayalım. Buna biri önderlik etmeli. Almayalım bakalım ne olacak? Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketelim ve bu fahiş fiyatları kim yapıyorsa elinde patlatalım. Ama işin kolayı var uzmanları dinle, her şeyi devletten bekle. Gramaj düşürerek, çok yüksek fiyat yazıp sonra sanki o fiyattan satmış gibi etiketi düşürenler, hileli mal ve gıda satanlar, siz nasıl Müslümansınız? Kiminle helalleşeceksiniz?
Herkesin her konuda uzman olduğu bir ülkede, Müslüman toplumunda asla olmaması gerekenler ne yazık ki oluyor. Fırsatçılar helal haram demeden cukkalıyor. Tüketici bilincimiz olmayınca da şikâyet ediyoruz. TV’lere bakınız, reklamların tamamı tüketime zorlayan reklamlar. Tasarruf var mı?Üretim var mı?
Yapılacak şey, uzmanları dinlememek, kaale almamak, her şeyi mevsiminde tüketme alışkanlığı edinmek, gerekirse marketleri boykot etmek. Ama buna birilerinin ön ayak olması gerekir. Suçlu hakem demek işin en kolay yanıdır, çözüm bulmak esastır.
Günün sözü :Bazıları Allah'a ,Allahım bizi utandırma diye çok dua etti,Allahımız bunların dualarını kabul etti ve utanma duygularını aldı...













