İlk olarak 1986 yılında kutlanmaya başlanılan ve 1- 7 Ekim tarihleri arasında kutlanan haftanın hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Genel anlamda söylüyoruz, o kadar gelişmiş bir ülkeyiz ki, şükürler olsun her güne bir kutlama koymuşuz. Hiç boşumuz yok. Misal Camiler ve Din Görevlileri Haftası. Bir hafta ne yapılacak? Bu haftanın millete, Müslümanlara ne faydası olacak? Din görevlilerine bir maaş ikramiye verseniz çok daha mutlu olurlar.
Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle dinimizi daha verimli yaşamak adına yenilikler yapmalıyız. Örneğin camiler sadece 5 vakit namaz için mi yapılıyor? Esas sorgulanması gereken husus bu olsa gerek. Ezan okununca gel, namaz kıl ve git. Camiler, geçmişte en önemli toplanma, birlikte olma yerleri değil miydi? Efendimiz zamanını inceleyin, toplanır konuşur, tartışır, soru sorulur, öğrenilirdi. Ya şimdi? Namaz kıl çık.
Camiler daha etkin hale getirilerek dinimiz daha çok sevdirilir. Eskiden imamlarımız müezzinleri olmaksızın görev yapardı. Ezan okur, namaz kıldırır, hutbe hazırlar, cenaze yıkar, nikâh kıyar, cenaze definine nezaret eder, Kur’an öğretir, camiyi temizlerdi. Ya şimdi?
Müftümüzden beklentimiz çok yüksek. Gerçi imamların maaşlarını düzenleyemez ama onların eğitimlerine büyük katkılar verebilir. İmamlar da öğrenciler gibi sınavdan geçemez mi? Misal bir gün üniversite sınavı gibi sınav yapılsa imamlarımızın bilgi ve seviyeleri ölçülse kötü mü olur? Ona uygun eğitime başlanılır, eksiklikler görülür.
Bir gün yolunuz Talas ilçemize düşerse paraşüt inme alanında bulunan camiye gidin, imamı Hikmet Hoca ile tanışın. Çok detaya girmeyeceğiz, ayrı bir yazı konusu o, insanlara dini öğretme adına nasıl çırpındığını görün. Elbette Hikmet Hoca gibi idealist çok hocamız vardır. Caminin altını eğitim alanı haline getirdiğini, burada sadece din eğitimi değil İngilizce, matematik vs. verdirdiğini, sorunlu gençleri haftada 2-3 kere toplayıp dini, sosyal, kültürel eğitim verdiğini, yemekler yedirdiğini hayretle ama gururla görün.
İmamlarımız toplumda her zaman saygı görmüş örnek kişilerdir. Onlar da buna katkı vermelidirler. Kıyafetlerinden, konuşma ve icraatlarına kadar özen göstermelidirler. Müezzin verilmesi ile çok rahatlayan imamlar, belediyeler sayesinde cenaze yıkamaktan, hutbelerin tek elden yollanması ile de hutbe hazırlama derdinden kurtulmuşlardır. Ezan da merkezi olduğundan o da yok.
Sadece cemaate namaz kıldırmakla işleri bitmemelidir. Topluma, gençlere, çocuklara dinimizi anlayarak öğretmelidirler.
Bakınız eski müftü gençleri sabah namazlarına ısrarla davet ediyordu. Peki diğer imamlarımız aynı daveti kendi camileri için yapamaz mı? Siz de başka gün davet edin.
Her camide dikkat buyurunuz imam odaları yapıldı, neden? Namaz kılınma yerleri bölünüp makam masası koltuk vs. Neden yapıldı? Hangi amaç için kullanılacak? Maden imamlara makam odaları yapıldı, ilan edin cemaatten soru sormak, istişare yapmak isteyen imam odalarına gelsin. İmamlar namaza başlarken cemaate dönüp ‘soru sormak, istişarede bulunmak isteyen kardeşleri odamıza bekleriz’ dese elbette işlevsel hale gelir. Ezan okunuyor, imam müsaitse geliyor, kilitli odasını açıp cüppesini giyiyor, namazını kıldırıyor, odasını kilitleyip gidiyor. Bunun için maaş vermeye ne gerek var, zaten cemaat imamın işi olunca namazı kıldırıyor. Aslında imam gelmeyince cemaat namaza durmasa, imamı beklese inanın ibret olur.
İmamlarımız namaz sonrası mutlaka bir ayet okumalı, mealini de sunmalıdır. Cami adabı nedir, nasıl temiz gelinmelidir, bunları da öğretmelidir. Ayak ve ayakkabı kokusunu önleyici tedbirler alınmalı, ayakkabılar için poşet uygulamasına geçilmelidir. İmamlar dinimizi öğretirlerken, görgü kurallarını, saygı göstermeyi de öğretmelidirler. Eskiden cemaatten bir olmayınca merak edip ararlarmış, ya şimdi?
Camiler imamlar aracılığı ile sevdirilmeli, temiz camilere koşarak namaza gidilen yer haline getirilmelidir. Camilerimize mutlaka kütüphaneler yapılmalı, her cuma nasıl para toplanıyorsa cemaatten evde boş duran kitaplar toplanır, mahalle gençleri faydalanır. Neden yapılmaz?
Camiler ve din görevlileri haftası, sadece protokolü ziyaretle sınırlı olmamalı, imamların ve camilerin imrenerek bakıldığı yerler ve kişiler haline getirildiği şekle dönüşmelidir. Eğitim şart. Haftanız kutlu olsun...
GÜNÜN SÖZÜ: Kıymetinin bilinmediği yerde kalma, ziyan olursun…













