HAYALLERİN SEZONU

Büyükşekerci Tekstil Genel Müdürü Muzaffer Büyükşekerci, 'Bir nesil değişiyor, Z kuşağı, Y kuşağı, X kuşağı gibi. Nesiller artık kuşak olarak adlandırılmaya başladı. Mayıs ayında olmamız itibarıyla önümüzdeki 3 ay çok hareketli günler bizleri bekliyor' dedi.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Kayseri’de düğün sezonu resmen başladı. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıyla birlikte artan talepler, gelinlik sektörünü hareketlendirdi. Kayseri’de faaliyet gösteren Büyükşekerci Tekstil firması bünyesine yer alan Yeşim Gelinlik, Bianco Vita, E-gelin mağazalarında yoğunluk gözle görülür şekilde artmaya başladı. Son yıllarda sade ve zarif tasarımlar ön plana çıkarken, kişiye özel dikim gelinliklere olan ilgi de artıyor. Büyükşekerci Tekstil Genel Müdürü Muzaffer Büyükşekerci, yoğunluk nedeniyle siparişlerin erkenden verilmesi gerektiğini belirterek, son haftalara bırakılan tercihlerde yetişme konusunda sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Büyükşekerci, gelinlik fiyatlarının kullanılan kumaş, işçilik ve modele göre değişiklik gösterdiği ifade edilirken, her bütçeye uygun seçeneklerin bulunduğu vurguladı. Büyükşekerci Tekstil Genel Müdürü Muzaffer Büyükşekerci, “2026 yılının trendleri olarak 2026-2027 sezonu trendleri dantel (kabarık olmayan), helen dediğimiz ürünlerin trendi devam edecek gibi gözüküyor” dedi. Büyükşekerci, “Bir nesil değişiyor, Z kuşağı, Y kuşağı, X kuşağı gibi. Nesiller artık kuşak olarak adlandırılmaya başladı. Mayıs ayında olmamız itibarıyla önümüzdeki 3 ay çok hareketli günler bizleri bekliyor” diye konuştu. Muhabirimiz Memduh Borazan sordu, Genel Müdür Muzaffer Büyükşekerci cevapladı. İşte keyifli ve samimi röportaj sizlerle.

Sizi tanıyabilir miyiz, Muzaffer  Büyükşekerci kimdir?

İsmim Muzaffer Büyükşekerci. Büyükşekerci Tekstil firmasının Genel Müdürüyüm ve aynı zaman buranın üçüncü kuşak temsilcisiyim. Evliyim ve 1 kızım var.  Aynı zaman hukuk Fakültesi mezunuyum ama mesleğimi icra etmiyorum.  Büyükşekerci Tekstil firmasında 10 yıldır aktif olarak görev yapmaktayım.  

Sizin için hareketlilik başladı mı,  neler söyleriniz?

Artık mevsimlerin değişmesinden kaynaklı Mart ayından sonra uzun bir yaz yaşıyoruz. Her ne kadar yağmurlar olsa da. Yaz mevsimi Ekim ayına kadar devam ediyor ve artık sokak düğünleri dediğimiz düğünlerin olmaması. Düğünlerin ağırlıkla nikâh salonlarında ve düğün salonlarında olmasından ötürü sezonumuz biraz daha yayılmış vaziyette. Bu yazın yoğunluğunu bittiği anlamına gelmiyor.  İnsanlar yine düğünlerde yaz aylarını özelikle Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını tercih ediyorlar. Kayseri gurbetçi potansiyelli olan bir şehir. Çevre vilayetlerden Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Niğde buralardan da ciddi gurbetçi akrabaları, eşleri, dostları oluyor.  Yazın her zamanki sezonsallık durumu söz konusu. Burada Mayıs ayında olmamız itibarıyla önümüzdeki 3 ay çok hareketli günler bizleri bekliyor. Bu senede vatandaşlarımız 1 ay kalaya yakın düğün alışverişlerini tamamlıyorlar ve sözleşmelerini yapıp ürünlerini teslim alıyorlar.  

2026 yılının trendleri nelerdir?

2026 yılı 2-3 yıldır devam eden Avrupa esintisi ile dantel ağırlıklı ürünlerin olduğu bir yıl olacak.  Bizde ayı zamanda hem yurt içine kendi üretimimiz olan ürünleri satılıyoruz aynı zamanda al-sat yaptığımız ürünler var aynı zamanda da ithal ettiğimiz yani modayı  önde takip etmemiz için bu gerekli bir unsur.  Burada baktığımız zaman 2026-2027sezonu için dental (kabarık olmayan), helen dediğimiz ürünlerin trendi devam edecek gibi gözüküyor. Şirketimiz Büyükşekerci Tekstil bünyesinde Yeşim Gelinlik, Bianco Vita, E-gelin aynı zamanda iki tane Frençayz Abiye markamız, Feriha Sarıoğlu, erkek giyim markamız E-smokin var. burada da bir çeşitlendirme açısından vatandaşlarımızın burada ürün seçerken daha bol çeşitle ürün seçip daha böyle emin olmaları açısından bir mağaza çeşitliliğimiz söz konusu. 

Sizler için gelinliği en mükemmel  yapan detaylar nelerdir?

Gelinlik dediğimiz ürün bir kadının hayatında daha önce tecrübe etmediği ama en özel gününde ve bir kez giyebileceği bir kıyafet ya da elbise. Buradaki detaylarımız kadın detayı, hayatta daha önce tecrübe edilmemesi,  en özel gün bu detaylar gelinlik seçimini en zorlaştıran unsurlar. Daha öne aldıkları bir elbise, bir pantolon, bir etek hatta bir abiye bile ikinci, üçüncü alıma müsait ürünler ama gelinlik hayatta bir kez alınan bir ürün.  Buda gelinlik seçimini gerçekten zorlaştırıyor.  Bizim burada daha önceki bir moda takibimiz söz konusu. Moda ne ise Kayseri’de veya iç Anadolu biz onu bulundurmaya çalışıyoruz.  Gelin hanımların gelinlik seçerken en önemli kıstasları kendilerini rahat hissetmeleri ve vücutlarını yansıta bir modeli seçmeleri önemli.  Bu vücut hatlarını belli etmesi değil vücutlarına en uygun gelinliği seçmelerinden bahsediyorum. Gelinlikte rahatlık çok önemli ve gelin hanımların kendi vücutlarına uygun gelinlikleri seçmeleri çok önemli bizim için.

Yapay zekâ destekli online  deneme nasıl oluyor?

Yapay zekâ aslında bir dönüşüm bir değişim süreci değil. Dünyada özellikle Amerika’da bu konuda şuanda devam eden çok ciddi süreçler var. Bildiğiniz üzere Dünya çapında 3-4 firmanın yapay zekâ konusunda her geçen gün birinin birine güncellemesi birinin birisine yeniliği ile bu yapa zekânın süreci farklı bir boyuta doğru gidiyor. Burada donanımlı süreçler yazılımsam süreçler bunlar bizim kurumumuz dışında. Aslında tekstil sektöründe yapay zekâ bomba gibi geliyor.  Bizde firma olarak aslında sürekli değişim süreçlerini çok sıkı takip etmeye çalışıyoruz.  Vatandaşlarımıza inovatif şeyler yenilikçi şeyleri sunmayı önemsiyoruz.  Kuşağın ve neslin değiştiğinin farkındayız. Vatandaşlarımıza inovatif şeyler yenilikçi şeyleri sunmayı önemsiyoruz. Bu şekilde alışkanlıklar değiliyor. Bilindiği üzere Türkiye nüfusa oranla en çok sosyal medya kullanıma sahip ülke. Bu da bize gösteriyor ki dijitale doğru tekstilde de ciddi bir dönüşüm söz konusu. Burada da aynı şekilde yapay zekâyla dönüşüm süreci olarak ortaya koyduk ve bu süreci başlattık. Şimdi sınırlı sayıda modelle bunun girişini yaptık ve muhtemel önümüzdeki senelerde artık vatandaşlarımız tüm ürün gruplarında gerek abiyede,  gerek bindallıda, gerek gelinliğinde gerekirse erkeklerde damatlık ve takım elbise de hiç mağazaya gelmeden bir ön izlenim gibi bu ürünleri önceden deneyebilecekler. Aslında bu da vatandaşlarımızın seçim 2026 yılı 2-3 yıldır devam eden Avrupa esintisi ile dantel ağırlıklı ürünlerin olduğu bir yıl olacak.  Bizde ayı zamanda hem yurt içine kendi üretimimiz olan ürünleri satılıyoruz aynı zamanda al-sat yaptığımız ürünler var aynı zamanda da ithal ettiğimiz yani modayı  önde takip etmemiz için bu gerekli bir unsur.  Burada baktığımız zaman 2026-2027sezonu için dental (kabarık olmayan), helen dediğimiz ürünlerin trendi devam edecek gibi gözüküyor. Şirketimiz Büyükşekerci Tekstil bünyesinde Yeşim Gelinlik, Bianco Vita, E-gelin aynı zamanda iki tane Frençayz Abiye markamız, Feriha Sarıoğlu, erkek giyim markamız E-smokin var. Burada da bir Sizler için gelinliği en mükemmel  yapan detaylar nelerdir? Gelinlik dediğimiz ürün bir kadının hayatında daha önce tecrübe etmediği ama en özel gününde ve bir kez giyebileceği bir kıyafet ya da elbise. Buradaki detaylarımız kadın detayı, hayatta daha önce tecrübe edilmemesi,  en özel gün bu detaylar gelinlik seçimini en zorlaştıran unsurlar. Daha öne aldıkları bir elbise, bir pantolon, bir etek hatta bir abiye bile ikinci, üçüncü alıma müsait ürünler ama gelinlik hayatta bir kez alınan bir ürün.  Buda gelinlik seçimini gerçekten zorlaştırıyor.  süreçlerini kolaylaştıracağını zamanın bu kadar kıymetli olduğu bir dönemde insanların alışveriş süreçlerine ciddi manada katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu bizim şuan hayal ettiğimiz kısmı teknolojik gelişmelerle bu işin nereye evrileceğini hep beraber izleyeceğiz. 

Gelin adayların gelinlik  seçerkeyaşadığınız sorunlar nelerdir?

Bir nesil değişiyor, Z kuşağı, Y kuşağı, X kuşağı gibi.  Nesiller artık kuşak olarak adlandırılmaya başladı. Burada nesiller değiştikçe alışveriş alışkanlıkları, alışverişe yaklaşımlar ciddi manada değişiyor. İçerisinde bulunduğumuz coğrafya itibari ile bu biraz daha örf ve âdetini devam ettirmeye çalışan bir yapıya sahip ve biz bunların sürdürülmesini de doğru buluyoruz. Coğrafya ile insan yapısının bir birinden ayrıldığı süreçte çok sağlıklı bir işleyiş söz konusu olmuyor. Bizim burada en sık yaşadığımız problemler tabi ki eski nesiller yani şuan ki anne ve babalarımız. Gençlerin tercihlerine gereğinden fazla müdahil oluyorlar. Burada takibi bir sınır olması çok kıymetli saygı ve sevgi çerçevesinde. Çünkü bunlar önemli tercihler. Bu kıyafetle insanlar bazen yüzlerce bazen binlerce kişinin karşısına çıkıyorlar.  Burada gelin ve damattın birlikte karar alma süreci bu işi çok kolaylaştırıyor. Bizim buradaki en büyük sorunumuz gerek erkek tarafının gerek kız tarafının çekirdek bir aileye girmiş gelinlik tercihi sürecine müdahil olması. Maalesef burada da bu şekilde tatsız olaylar yaşanıyor. Yüzük atılması, iş bırakılması, nişan bozulması gibi sorunlar oluyor. Bunlarında en temel sorunun bu olduğunu düşünüyorum. Buradan gençlere belli bir sınır çizilip bu sınırın çerçevesinde onların alanlarını açılırsa bu tıp sorunların çıkmayacağa kanaatindeyim. Çünkü evlilik birliği bizim için çok kıymetli.  Bu sadece bir alışveriş değil aslında. Yıllarca sürecek bir birlik, beraberlik bu. Bu acıdan bu tür ufak tefek şeylerin bu işlere olumsuz yönde yansıması bizim içinde maalesef çok üzücü oluyor. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Aile yılına vurgu yapmak istiyorum. Devletimizin 1 yıldır üzerinde durduğu aile yılı. Biz buna çok önem veriyoruz firma olarak. Bunun sadece alışveriş değil, samimiyetle söylemek gerekirse gerek evlilik sayılarının gerek genç nüfusa sahip olmamızdan ötürü doğurganlık sayılarının azalması. Bu tip şeyler bizim toplum yapımıza olumsuz yansıyan unsurlar. Bunun herhangi bir oluşumla fikirle, alakası yok. Biz Türkiye olarak çok düzgün bir millete sahibiz. Burada evlilik çok önemli bir unsur. İnsanların bu evlilik süreçlerini karşılıklı kolaylaştırarak bir aile birliği oluşturmalarını önemsiyoruz. Bu süreçte aile yılı hasebiyle gelen müşterilerimize işlerini kolaylaştıracak şekilde nasıl yardımcı olabiliriz nasıl evlenmelerine kolaylaştırabilir gibi destekler sunmaya çalışıyorum. Bizim burada çeşit model, hizmet olarak 30 yıldır üzerine koyarak bir firma profili var. Geldiğimiz noktada insanların evlilikten uzaklaşması gibi süreç var. Bunun inşallah tersine dönüp hem bizim düğün sektörü için hem toplu yapımız için hem de genel bu milletin insanları için güzel mutlu, keyifli anıların biriktiği bir nice düğünlerin gerçekleşmesini diliyorum

Röportaj: Memduh BORAZAN